Yatırımların hızlandığı Altınova Tersaneler Bölgesi'nde istihdam 1.5 yılda 9 binden 12 bin kişiye çıktı. Bölgede tersane sayısı 29'a ulaştı.

Altınova Tersane Girişimcileri İdari ve Mali İşler Müdürü Ayhan Kayatürk, Altınova Tersaneler Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısının 12 bine ulaştığını belirterek, bu artışı yeni faaliyete geçen büyük şirketlere bağladı. Bölgede yeni yatırımlar yapıldığını ve tesislerin işletmeye girdiğini kaydeden Kayatürk, "35 hissedarın bulunduğu bölgede son 1,5 yılda üretim yapan ya da yapabilecek olan tersane sayısı

29'a ulaşırken, 6 firma da tahsisli parsellerinde üstyapı yatırımına başladı. Gemak, üç parseli birleştirerek büyük bir tesis kurdu. Römorkör ve work boat üretimi yapan Boğaziçi Denizcilik yatırıma başladı. Yine sektöründe dünyaca tanınırlığı olan Sanmar Denizcilik, Tuzla'daki tesisi kapasitesine dar geldiği için A tipi olarak adlandırdığımız alanda hızlı bir şekilde yatırım yaparak üretime başladı. Enerji gemilerini yapıp işleten Karmarin de proje sahamız içindeki bir tesisi devralarak kendi tersanesini kurmaya başladı. Bölge yaklaşık iki yıl sonra tamamen dolmuş olacak" diye konuştu.

Kayatürk, Altınova Tersaneler Bölgesi'nin Yalova ihracatını sırtlanır hale geldiğini belirterek, Yalova'nın 2014 yılında 268 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatının yüzde 90'ını gemi ve yat ihracatının oluşturduğunu, 2014 ihracat rakamının aşılacağı 2015'te de aynı tablonun oluşacağını vurguladı. "Bölgemizde imalat ve ihracat yapan tersanelerden sadece ikisi bu rakamların içinde" ifadesini kullanan Kayatürk, "Cemre ve Tersan'ın merkezi Yalova olduğu için istatistiklere Yalova ihracatı olarak geçiyor. Büyük çapta üretim ve ihracat yapan 3-4 tersanemiz daha var. Ne var ki onların merkezi İstanbul olduğu için rakamları İstanbul'un ihracatına yansıyor. Dolayısıyla Altınova bölgesindeki üretim ifade edilen ihracat rakamının 4-5 katı. Bu da Türkiye'nin gemi ve yat sektöründeki ihracatının yaklaşık yarısı ediyor. Bakım onarımla da yurtdışına büyük miktarda hizmet ve mal satışı yapıyoruz ancak bu faaliyetler ihracat rakamlarının içinde yer almıyor" şeklinde konuştu. Ayhan Kayatürk, bazı tersanelerin aynı zamanda köprü, boğaz geçiş köprüsü gibi büyük ulaşım projelerinin çelik konstrüksiyon ihtiyacını karşıladığına da değindi.

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!